vas. dec 4th, 2022

Nem csak összefogás nincs, de összetartozás sincs – Trianon 100 margójára

Kik hiányoznak a képről? Megoldás lentebb! (Fotó: Szigetszentmiklós Város Facebook oldala)

A Nemzeti Összetartozás Napja törvénybe iktatott nemzeti emléknap. 

…“számot vetve e békediktátum által okozott politikai, gazdasági, jogi és lélektani problémák máig tartó megoldatlanságával, […] attól a céltól vezettetve, hogy e cselekedettel hozzájárulunk a Kárpát-medencében együtt élő népek és nemzetek kölcsönös megértésen és együttműködésen alapuló békés jövőjéhez, s egyúttal a XX. század tragédiái által szétdarabolt Európa újraegyesítéséhez, a következő törvényt alkotjuk”…

Városunkban tavaly október óta az “összellenzéki összefogás” kormányoz. Az elmúlt félév során egyértelművé vált, hogy a társaság tagjai nem azonosan gondolkodó és cselekvő személyekből tevődnek össze. 

Az azonban mégiscsak fura, hogy a Trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen egyik alpolgármester sem tette tiszteletét és a baloldali képviselők is távol maradtak. Példát mutattak, hogy egy igazi baloldali hogyan is emlékezik a magyarság legnagyobb tragédiájára. 

Ha egyik reggel arra ébrednének, hogy idegen ország állampolgárai lettek, akkor azt is ilyen  rezzenéstelenül vennék tudomásul? 

Nem egyforma a hazaszeretetünk, nem egyforma a hitünk, de mi várható attól, aki még egy megemlékezésre sem képes? Persze tudjuk, hogy ezeknek az embereknek hidegrázásuk van a nemzet és a magyarság kifejezésétől, idejét múltnak tekintik a Nagy Magyarország térképet és a Himnusz éneklése alatt is az eget kémlelik. 

Ilyenek ők mindenhol és mostmár tudjuk, hogy ilyenek Szigetszentmiklóson is. 

Csoda, hogy még nem törölték a városi megemlékezések közül. Tavaly decemberben már Gyergyószentmiklósra (testvérvárosunkba) sem mentek el, pedig régóta együtt ünnepelt a szigetszentmiklósi és a gyergyószentmiklósi közösség Szent  Miklós ünnepén. Nem mentek el, mert a sok munkára hivatkoztak. Ami késik, az jön, tartja a mondás. Reméljük, hogy egyszer mégis eljutnak Gyergyószentmiklósra a városunk vezetői és akkor talán megértik, hogy miért is kell emlékezni minden évben Trianonra. 

Jaksa-Ladányi Emma és…
…Jószai Attila nem valami összetartó a Trianonra emlékezőkkel.
Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.